Velg en grønn utdanning!
Velg en grønn utdanning!
Lyst til å leve av noe betydningsfullt? Da er det all grunn til å velge en av de mange grønne utdanningene som finnes.
Enten du vil sørge for at dagligvarebutikkene og restaurantene har tilgang på norske kvalitetsråvarer, at landbruket har den beste og nyeste teknologien, eller om du vil bidra til husdyrfaget, dyrevelferden, skogbruket, plantefaget eller forskningen. Utdanningsløpene er mange, enten du ønsker å studere i ett eller flere år.
Felleskjøpet Agri, Norges Bygdeungdomslag og McDonald’s Norge jobber sammen for at flere skal velge landbruket. Kampanjen Grønn utdanning er inne i sitt niende år med å rekruttere nye studenter som skal forme fremtidens gårder, samt sikre et bærekraftig og nyskapende norsk landbruk.
Her kan du lese mer om alle de spennende karriereveiene som åpner seg om du velger en grønn utdanning.
Grønne utdanninger
Grønne utdanninger
Her har vi laget en oversikt over ulike «grønne» utdanningsløp i Norge. Noen av studiene tilbys også i utlandet. Er du fortsatt usikker på hva du skal velge, kan studiekataloger som Studievalg.no og Utdanning.no hjelpe!
- Les mer om studier knyttet til mat
- Les mer om studier knyttet til dyr
- Les mer om studier knyttet til maskiner og teknologi
- Les mer om studier knyttet til skog og utmark
- Les mer om studier knyttet til planter
Mat – grønne utdanninger
Mat – grønne utdanninger
Les mer her om andre grønne utdanninger.
Du har sikkert fått med deg ulike spådommer som at vi i fremtiden må leve av insekter, at det om få år kan bli tomt for sjokolade og at vi snart kan produsere ekte kjøtt på laboratorier – uten å slakte dyret kjøttet kommer fra. Dette er kun en håndfull eksempler på at vi må finne måter å utnytte matressursene våre smartere og bedre. Samtidig er det viktig at vi produserer mat i tråd med forbrukernes helsekrav, behov og ønsker.
Om bare 30 år vil vi trolig ha bikket 9 milliarder mennesker i verden, og det vil bli en utfordring med å mette alle. Da er det viktig å ha kunnskap om mat og matvare-produksjon. Er du for eksempel sulten på å bidra til utviklingen av helt nye råvarer, eller å forske på hvordan vi kan fortsette å nyte den samme maten vi er vant til å spise? Eller kunne du heller tenke deg å jobbe med næringsmiddelkjemi og -hygiene? Mulighetene er mange, og det finnes en rekke spennende studier i Norge og utlandet der du får teoretisk og praktisk innføring i matfaget.
Utvalgte studier
Årsstudium i mat, ernæring og helse – tilbys ved Høgskolen i Innlandet
Årsstudium i ernæring, mat og kultur – tilbys ved Universitetet i Agder
Bachelor i matvitenskap og ernæring – tilbys ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet her til lands, samt ved Colorado State University i USA og the University of Newcastle i Australia.
Bachelor i matteknologi – tilbys ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Bachelor i bioteknologi – tilbys ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og ved Norges arktiske universitet
Master of Science in Aquatic Food Production – krever en bachelor i internasjonale miljø- og utviklingsstudier og tilbys ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet her til lands, samt ved Danmarks Tekniske Universitet og University of Iceland
Master of Science in Agroecology – krever en bachelor i internasjonale miljø- og utviklingsstudier og tilbys ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Master of Science in Feed Manufacturing Technology – krever en relevant bachelor eller minst 10 studiepoeng i fagene matematikk, kjemi/fysikk og statistikk, samt 60 poeng i biologi og tilbys ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet