Henning Andreas og Dina vant «Årets unge bonde»
Henning Andreas og Dina vant «Årets unge bonde»
Ekteparet Henning Andreas Holand og Dina Fonn Sætre fra Steigen i Nordland ble tidenes første felles vinnere av tittelen «Årets unge bonde», da prisen ble delt ut av landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) på Bogstad Gård i Oslo tirsdag.
– Dette er veldig artig. Vi hadde ikke trodd at vi skulle vinne, sier de to unge gårdbrukerne, det var stort bare å komme til finalen, sier de
Rundt 800 bønder ble i år nominert til prisen, som har blitt delt ut av Felleskjøpet Agri, McDonald’s Norge og Norges Bygdeungdomslag siden 2010.
Henning Andreas ble i utgangspunktet nominert alene, men da det ble klart at han var en av de tre delfinalistene som hadde gått videre til finalen, ba han om å få stå nominert sammen med sin kone, siden de deler arbeidet likt mellom seg. Det ønsket hadde juryen ingen problemer med å godta.
– Vi eier gården sammen 50 prosent hver og driver den sammen, så det ble feil om jeg skulle ta æren for alt Dina har gjort, sier Henning.
– Vi er bevisste på at vi hele tiden snakker om at vi jobber sammen. Det er viktig for oss, legger Dina til.
Juryen trakk i sin begrunnelse frem at Henning og Dina har gjort mange tiltak for å kutte matsvinnet og å utvikle landbruket på gården sin i mer bærekraftig retning, etter at de tok over driften i 2018.
Det har de klart blant annet ved å utvikle potetemballasje i samarbeid med Innovasjon Norge, de leverer småpoteter under egen merkevare til Coop, og selger poteter som er for store for butikk på eget gårdsutsalg.
På gården er det også gjort store investeringer i utstyr som skal bidra til å redusere svinnet fra åker til lager, med gode resultater. Vinnerparet tilbyr også kortreist kraftfôr til andre bønder i Nord-Norge, noe som reduserer behovet for transport fra Østlandet, og reduserer bransjens klimaavtrykk.
I tillegg engasjerer både Henning Andreas og Dina seg i organisasjonslivet og lokalsamfunnet, og deler ivrig sine prosjekter på Instagram-kontoen @aapentlandskap.
Premien består av et reisestipend på 20. 000 kroner, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstjenester.
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad roser nytenkingen til de to unge bøndene.
– Dina og Henning på Engeløya i Steigen er flotte representanter for norsk landbruk, og verdige vinnere av “Årets unge bonde 2020” . De er nytenkende og viser et pågangsmot som norsk landbruk trenger.
– Sammen har de utviklet og tatt i bruk ny teknologi, og de har fokus på økonomisk og miljømessig bærekraft. I tillegg er de opptatt av å være en del av kulturarven på øya. Jeg lar meg imponere over alt de får til og gratulerer med prisen!
Årets unge bønder: Ekteparet Henning Andreas Holand og Dina Fonn Sætre fra Steigen i Nordland ble tirsdag hedret med prisen «Årets unge bonde» for 2020. I midten landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), som ledet årets jury.
Om konkurransen «Årets unge bonde»:
Årets unge bonde er del av prosjektet Landbruket NXTsom også inkluderer rekrutteringskampanjen Grønn utdanning.
I tillegg til landbruks- og matminister Bollestad består juryen av :
Hilde Øverby, leder for kvalitet og CSR i McDonalds Norge
Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri
Inger Johanne Bransrud, leder i Norges Bygdeungdomslag.
Øistein Aasen, bonde og vinner av Årets unge bonde 2019.
Er du “Årets unge bonde 2020”?
Er du “Årets unge bonde 2020”?
Kjenner du en framtidsrettet matprodusent under 35 år, eller er du kanskje en selv? Da vil vi høre fra deg! Vinneren får premier verdt over 30 000 kroner.
Siden 2009 har vi hedret de mange talentene i norsk landbruk – nå kan det bli din tur!
Vi er på jakt etter bønder som er opptatt av å utvikle landbruket og å tenke nytt, som står på i lokalsamfunnet og er et sunt forbilde til inspirasjon for andre.
Vinneren får 20. 000 i reisestipend, et gavekort på Felleskjøpet til en verdi av 10 000 kroner og avløser i inntil en uke, levert av Norske Landbrukstenester.
Tolga-bonde gikk til topps i 2019
Fjorårets pris gikk til Øistein Aasen (32) fra Tolga.
Han jobber hver dag med å heve kvalitet på melk gjennom reduksjon av kraftfôr og maksimal utnyttelse av beitemarka.
På gården tar han imot skoleelever som gjennom gårdsarbeid får ny kunnskap og stor mestringsfølelse
Bonden satser også stort på sætring, og er i ferd med å bygge ut med nytt fjøs og produksjonslokale.
Kjenner du en bonde som Øistein?
Da ønsker vi at du sender inn en nominasjon her.
For å bli vurdert til «Årets unge bonde 2020» må du innfri følgende kriterier:
1. Kandidaten må være under 35 år
2. Kandidaten må være matprodusent
3. Kandidaten må være et godt forbilde som inspirerer andre til å velge en karriere innen landbruket
De viktigste datoene for studieopptaket i 2020
De viktigste datoene for studieopptaket i 2020
20. mars 2020
Frist for å laste opp dokumentasjon.
15. april 2020
Siste frist for å søke eller legge til flere studieønsker i søknaden din.
1.juli 2020
Omprioriteringsfrist– Om du ønsker kan du endre på rekkefølgen på studieønskene dine.
1.juli 2020
Siste frist for å laste opp dokumenter om du fullfører utdanningen i vår.
19. juli 2020
Oversikt over ledige studieplasser – se hvilke studier du kan søke på.
20. juli 2020
Søk på ledige studieplasser. Du kan søke fra kl. 09.00.
20. juli 2020
Du får svar på søknaden din.
24. juli 2020
Siste frist for å svare på hovedopptaket er 24. juli. Går du glipp av denne svarfristen mister du plassen din.
29. juli 2020
Suppleringsopptak – Har du takket ja til venteliste? Søkere som har fått et nytt tilbud får nytt svar i suppleringsopptaket.
4. august 2020
Etterfyllingsopptaket starter – Om du fremdeles står på venteliste vil etterfylling av studieplasser starte 4. august.
En fremtidsrettet restaurantkjede
En fremtidsrettet restaurantkjede
En stor del av miljøproblemene vi står ovenfor kan knyttes til mat og matproduksjon. I det globale landbruket er utfordringen å kunne produsere nok mat av kvalitet, samtidig med befolkningsøkningen og endringer av vaner.
Bærekraftig matproduksjon handler om hvordan vi bruker jordas ressurser og forvalter dem. Vi skal kunne møte dagens matbehov uten at det ødelegger for kommende generasjoners muligheter. Det vil si at det skal produseres nok mat, men ressursene skal ikke ødelegges på veien, og arter skal ikke forsvinne.
Bærekraftige produkter hos McDonalds
McDonald’s Norge er en av bedriftene med stort fokus på bærekraftige produkter. Rundt 80% av råvareinnkjøpet til McDonald’s kommer fra norsk landbruk og de bruker kun produkter fra sjømatprodusenter som oppfyller miljøstandarden, og som er merket med MSCs miljømerke.
MCS-merket kommuniserer og forsikrer at sjømaten kommer fra et godt forvaltet fiskeri som opprettholder bærekraftige fiskebestander og marine økosystemer. McDonald’s bruker råvarer fra blant annet det lille Tromsø-rederiet Hermes AS som sikrer leveranse av bærekraftig fisk av høy kvalitet. Herifra kommer for eksempel torsk som brukes i McDonald’s sin Filet-O-Fish-burger.
McDonald’s ble sertifisert i 2011, og er faktisk Norges første MSC-sertifiserte restaurantkjede. Det betyr at deres kunder kan være sikre på at de spiser bærekraftig sjømat i deres restauranter.
McDonald’s arbeider hardt med å redusere CO2-utslippene sine og tar stadig i bruk nye verktøy for å bidra til bærekraftig landbruk. I 2016 besluttet McDonald’s å støtte Bondelaget sitt initiativ omklimabasert landbruk.
Fremtidsrettet restaurantkjede
Et av målene til McDonald’s er å være fremtidsrettet. Det innebærer at restaurantkjeden jobber tett med bønder og produsenter om å sikre bærekraftige produkter og råvarer. De ønsker å sørge for at næringen beveger seg i en positiv retning. Dette gjør de ved å samarbeide med leverandørene sine slik at de bidrar til et positivt landbruk.
At leverandører driver på en etisk og forsvarlig måte betyr mye for den helhetlige matopplevelsen og ikke minst det løftet restaurantkjeden har til de som kommer innom deres restauranter. Dette er vesentlig for McDonald’s og noe de vil fortsette å jobbe med i fremtiden.
Du kan fortsatt velge en grønn utdanning!
Du kan fortsatt velge en grønn utdanning!
Tekst Kristine Østby og Emma Gerritsen
Over 4000 har realfag og jordbruksrelaterte utdanninger på søkelisten sin. De «grønne» utdanningene som har hatt størst prosentvis økning siden 2017 er bachelor i naturforvaltning ved Nord Universitet (NORD), bachelor i naturmangfold og i agronomi ved Høyskolen i Innlandet (HINN).
Fag som gir deg kompetanse relatert til jord- og skogbruk er først og fremst inkludert i vår definisjon av «grønn utdanning». Totalt er det en liten nedgang i antall realfagsøkere og primærnæringssøkere, med henholdsvis 6 prosent og 0,28 prosent. Til tross for dette, er det stadig større behov for å utdanne ungdommer innenfor disse fagfeltene. Verdensbefolkningen øker, det samme gjør behovet for matproduksjon, og en fornuftig og god forvaltning av matjorda. Vi trenger dyktige fagfolk som legger til rette for en bærekraftig produksjon i alle ledd, samt sikrer gode drifts- og levekår for framtidige generasjoner.
Klima, teknologi og samfunnsstruktur er i stadig endring. Behovet for klimasmarte løsninger i land- og havbruk øker i takt med klimaendringer. Disse sektorene blir også stadig mer teknologiserte, og det er viktig å etterstrebe at teknologien som utvikles og brukes tilfredsstiller behovet. Teknologiutviklingen henger tett sammen med næringsmiddelindustrien og man er avhengig av dyktige ansatte som kan utvikle gode løsninger for framtida.
For å møte endringene på en best mulig måte vil Norge ha et økt behov for å utdanne land- og skogbruksakademikere innenfor et bredt spekter av studieprogrammer i årene framover. Det er en positiv økning i antall søkere ved høyere utdanningsinstitusjonene som tilbyr en mengde grønne utdanninger; NORD, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og HINN.
Er du en av disse søkere eller vil du bli det? Husk fristen for å omprioritere studieønskene dine 1. juli.
Tenk på framtida – sett en grønn utdanning på førstevalg!
Sikre deg en jobb med mening – velg en grønn utdanning
Sikre deg en jobb med mening – velg en grønn utdanning
Landbruket er en fremtidsnæring. Til tider kan man få inntrykk av at mange ikke anerkjenner hvilken verdi norske bønders harde arbeid egentlig har. Derfor er det ekstra oppløftende å se at ungdommen har skjønt at landbruket er en fremtidsnæring. De siste årene har antallet førstevalgsøkere til høyere utdanning innen landbruksfag steget jevnt og trutt. Den samme trenden gjør seg gjeldende i videregående skole, hvor Naturbruk har hatt den aller største veksten blant programfagene. Landbruket står overfor mange spennende utfordringer i årene som kommer. Det betyr at vi er avhengig av at denne positive trenden fortsetter, og at enda flere unge ser verdien av en fremtid i landbruket.
Mer mat til en voksende befolkning
FN anslår at vi vil bli 25 prosent flere de neste 30 årene – eller flere enn 6,5 millioner nordmenn i 2047. Skal vi mette alle trenger vi ikke bare flere med agronomutdanning, vi trenger også agronomer med kompetanse til å ta i bruk ny teknologi.
I tillegg til at vi må produsere mer mat, vil det komme store endringer fremover, både i samfunnsstrukturen, klimaet og teknologien. Det vil stilles nye krav til leverandørene som skal spille bonden enda bedre og til oss som dyrker jorda. For selv om vi fortsatt skal bygge vårt håndverk på kunnskap som er nedarvet gjennom generasjoner, må vi i stadig større grad være i stand til å finne nye, smarte løsninger. Vi har et jordnært og praktisk yrke, men nye løsninger stiller også nye krav til vår kompetanse. Digitale ferdigheter blir stadig viktigere også innen landbruksfaget.
En mer komplisert hverdag
Vi må ta klimatrusselen på alvor. Menneskeskapte klimaendringer har allerede begynt å påvirke værmønstrene i Norge. Det betyr at vi ikke lenger har annet valg enn å bevege oss i retning av en grønn og bærekraftig økonomi. Denne strukturendringen vil innebære en oppsving for bioøkonomien, som bygger på produksjon av fornybare ressurser. Landbruket, sammen med sine leverandører og næringsmiddelindustrien, omsetter i dag for over 230 milliarder kroner i året, skaper 120 000 arbeidsplasser og står for en verdiskaping på godt over 65 milliarder kroner årlig, ifølge en analyse utført av Menon Economics. En beregning som ble foretatt i 2016, viser at bioøkonomien kan komme til å omsette for 1000 milliarder kroner i 2050, og landbruket vil utgjøre en stor del av dette.
Kombinasjonen av den framvoksende bioøkonomien og befolkningsveksten betyr muligheter for alle dem som nå velger en grønn utdanning. For en ting er sikkert, vi skal alle ha mat, helst kortreist og trygg, på bordet minst tre ganger hver dag – også i 2047.
Større krav til teknologi og spisskompetanse
Men vi har store utfordringer foran oss. Et våtere og villere klima vil gjøre det vanskeligere å drive jorda. Feilmarginene blir mindre etter hvert som større værmessige svingninger skaper et nytt press på bondens økonomi. Og selv om vekstsesongen blir lenger, øker risikoen for at våronna eller skuronna skal mislykkes av at det blir for kaldt, for tørt, for varmt eller for vått. Mindre rom for feil krever at bonden har mer kunnskap og bedre teknologi til å hjelpe seg. Kombinert med den tiltakende robotiseringen i samfunnet, øker kravene til teknologisk kompetanse hos bøndene. Derfor trenger vi å være i front i den teknologiske utviklingen.
I jakten på nye spennende næringer og teknologiske gjennombrudd, som skal sikre oss vekst og velstand i tida som kommer så er det lett å glemme det åpenbare: Det er minst like stort behov for å bruke energi og innovasjonskraft på en næring som alltid har vært der, som på næringer som kanskje kommer.
God dyrehelse og bærekraftig matproduksjon i hele landet
Vi må ta vare på den gode dyrehelsa vi har, sørge for at hele landet blir brukt og at matproduksjonen er klimamessig og økonomisk bærekraftig både for samfunnet og bonden. Samtidig må vi produsere maten på mest mulig norske ressurser for å ha god matvareberedskap og utnytte de mulighetene teknologien og bioøkonomien byr på.
Siden 2013 har Felleskjøpet Agri samarbeidet med Norges Bygdeungdomslag og McDonald’s Norge for å øke rekrutteringen til landbruksfag og andre grønne utdanninger. Målet er å bidra til å holde hele Norge levende og fruktbart, og synliggjøre at landbruket er en spennende og attraktiv arbeidsplass for unge.
Vær med på den viktige jobben som står foran oss med å sikre nok mat til en voksende verdensbefolkning – velg en grønn utdanning. En jobb med mer mening skal du lete lenge etter.
Anne Jødahl Skuterud
Styreleder i Felleskjøpet Agri SA
Dyrker urter i et bomberom
Dyrker urter i et bomberom
Det som startet som en kul idé på en fest kan to år senere erklæres som en stor suksess. 10 000 kurver med urter og spiselige blomster sendes ut til restauranter og kantiner hver eneste måned, og etterspørselen øker konstant.
– Vi traff på riktig tidspunkt for å si det sånn, sier Christopher Rodrigez, eier av Tåsen Microgreens.
Microgreens er små spiselige planter som kan brukes 10-25 dager etter at de er blitt sådd. Disse urtene har en intens smak og farge, men urtene er ikke spirer.
– Kortreist, sunn, smaksrik mat står høyt på listen til både restauranter og private personer. Det er veldig gøy, og ikke minst er det morsomt å kunne jobbe med noe jeg virkelig elsker, sier Rodrigez.
Etter å ha kommet opp med ideen om å dyrke urter ryddet Rodrigez kjelleren sin på Tåsen for å lage et drivhus. På det tidspunktet hadde han en fast jobb så det var kona Julie som passet på urtene når Christopher ikke hadde anledning.
Sakte, men sikkert vokste Tåsen Microgreens ved at venner og familie fortalte om bedriften til bekjente. Det tok det ikke lang tid før flere restauranter ønsket å teste produktene deres.
Støtte av Innovasjon Norge
Kort tid etter valgte Innovasjon Norge å støtte Tåsen Microgreens med 500 000 kr da de elsket den innovative ideen om et underjordisk drivhus. Med de ekstra pengene fikk Christopher og kona Julie, muligheten til å se seg om etter nye og større lokaler. Samtidig bestemte Christopher seg for å fokusere 100% på Tåsen Microgreens.
– Når vi fikk støtte av Innovasjon Norge var det det siste pushet jeg trengte for å si opp jobben min og jobbe kun med Tåsen Microgreens, forteller Christopher.
Paret fant et gammelt bomberom under gamle Landbrukets Hus på Grønland som passet perfekt til å dyrke urter og blomster.
– Ved å bytte lokalet fikk vi plass til å dyrke større kvantum og flere typer urter. I tillegg er det positivt å befinne seg midt i byen. Å levere friske urter på morgenen til kundene våre er gøy, sier Rodrigez.
Optimale lokaler
For mange kan det være rart å skulle dyrke urter i en kjeller, men ifølge Christopher er lokalene deres optimale for vekstforhold. Lokalet har forutsigbare forhold som gjør at Christopher og Julie konstant har oversikt over standen til urtene og de spiselige blomstene.
– Ved at vi hele tiden kan ha en stabil temperatur, at lysforholdene er konstante og at det ikke finnes skadedyr betyr at vi kan levere produkter med den gode smaken året rundt. Også vet vi at kvaliteten er den beste, sier han.
Det tar kun 10-25 dager fra frøene blir sådd til urtene og blomstene kan brukes.
– Den korte prosessen er avgjørende for at vi hele tiden kan levere produkter til kundene våre, legger Rodrigez til.
I dag dyrker Tåsen Microgreens blant annet koriander, kjørvel, wasabikål, pyntepersille, svart daikon, ruccola, sitronbasilikum og fennikel til restauranter som Dinner, Nodee, Statholdergaarden og Hos Thea, i tillegg til aktører som Kulinarisk Akademi. De leverer også produkter til kantiner.
– Vi har vokst, og klarer ikke å dyrke like mange kurver med urter som vi gjerne vil. Målet er rundt 20 000 kurver hver måned, men da må vi nok finne nye lokaler. Vi har allerede startet jakten etter et større sted, kan Rodrigez bekrefte.
– Mange starter i feil ende
Han har flere gode råd til gründere som har en ide de ønsker å utvikle.
– Det er veldig mange som starter med å lage en flott og dyr webside for å få tak i investorer. De gjør gjerne dette uten å ha et produkt klart eller kjennskap til om de synes det er gøy å drive med det. Det mener jeg er å starte i feil ende.
Han foreslår å teste ideen først både for å se om det fungerer, og om det er marked for produktet.
– Å teste ut en idé trenger nødvendigvis ikke å koste så mye, men det kan være vel verdt pengene om du ikke trives med arbeidet. Da slipper du potensielt mange problemer i etterkant, forteller han.
I dag har Tåsen Microgreens fem ansatte.
– Det er veldig gøy at urban og kortreist mat er så i vinden, og at folk synes det vi gjør er spennende. Det er også helt fantastisk at det er et marked og en etterspørsel etter produktene våre. Det viser at vi har klart å treffe en nisje. Litt flaks må man jo ha, avslutter Rodrigez.
Jobber for et avfallsfritt landbruk
Jobber for et avfallsfritt landbruk
– Store mengder av de proteinråvarene som brukes i fôr importeres i dag inn til Norge. Fortsetter vi slik blir vi utrolige sårbare. Arbeidet med larver vil derfor være viktig for landbruket og matproduksjon, sier Jaastad.
Arbeidet med larvene startet i 2016. Tidligere var prosjektene til Gunnhild Jaastad knyttet til plantevern i fruktdyrking. NIBIO har ikke tidligere produsert larver med tanke på proteinrikt fôr, men de har gjort forsøkt med alger og proteiner.
– Det er et veldig spennende arbeid. Vi vet at fiskeoppdretterne vokser og at det kan bli problematisk å få tak i nok fiskefôr på sikt. Vi må derfor finne ut om fisken vil få de oljene og proteinene de trenger når fôret er laget av larver, forteller Jaastad.
Sammen med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) skal NIBIO se nærmere på insektproduksjon i håp om å bygge opp bedre kompetanse i oppdrett av insektlarver.
Spiser larver pizza?
Gjennom prosjektet Entofôr skal de teste om larver kan leve av blant annet ølmask, brødrester og inntørket pizza.
– Det finnes både store og små ølbryggerier i Norge, så vi ønsker å se om larvene kan omdanne ølmask til protein. Det samme gjelder for brødrester, mask fra saftproduksjon og rester fra pizzaproduksjon. Vi håper at larver kan være med å minske restavfall ved å omdanne det til protein og at vi tilslutt kan bruke dem som fôr til fisk og dyr, sier Jaastad.
Hun legger til at det selvfølgelig er et regelverk en må forholde seg til. I dag kan ikke larver som spiser animalske proteiner brukes som fôr til andre dyr. Det vil kreve endringer i dagens regelverk om for eksempel larver som spiser husholdningsavfall skal kunne brukes i kraftfôr.
Jobber for en bedre verden
Gunnhild synes det er svært morsomt å jobbe med insekter.
– De er veldig fascinerende i seg selv. I tillegg er det veldig givende å drive med denne typen forskning som kan være med å gjøre verden til et bedre sted. Jeg vil absolutt anbefale andre å arbeide med dette.
Hun legger til at det allerede er en del småfirmaer som har begynt med larveproduksjon. For å arbeide med larver og insekter trenger du selvfølgelig kunnskap om insekter. Noe lærer du på en gartnerskole, men vil du være med på utprøving og utvikling av metodene vil du trenge en bachelor/master i biologi.
– Vi har flere teknikere som jobber med biologiske forsøk, og de har ofte en mastergrad, forteller Jaastad.
Om larveproduksjon skal bli en næring er det nødvendig med et samarbeid mellom dem som produserer larver, matprodusenter og de som er ansvarlige for avfallet.
– Det er viktig at alle spiller på lag slik at vi kan skape minst mulig avfall, og ikke minst bruke det avfallet som er unngåelig til mat for larver, avslutter hun.
Gunnhild Jaastad, stasjonsleder ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Foto: NIBIO
Velg og vrak blant grønne, spennende utdanninger!
Velg og vrak blant grønne, spennende utdanninger!
Snart skal du ta en beslutning som vil være med å forme fremtiden din. Det er ikke til å stikke under stol at det kan være et tøft valg å ta! Du skal klare å navigere deg frem til riktig beslutning i en labyrint av alternativer, men vi skal selvfølgelig hjelpe deg på veien.
En grønn utdanning kan by på så mange ulike muligheter. Det betyr nemlig ikke at du må eie sau og gris eller kjøre traktor på åkeren. Du kan arbeide med miljø og naturresurser, plantevitenskap eller som veterinær, for å nevne noen alternativer.
Vi har laget en oversikt til deg over «grønne» utdanninger du kan velge mellom. Vi håper og tror dette vil hjelpe deg et lite skritt på veien! Husk å følge magefølelsen – den har alltid rett!
Du kan søke allerede nå, og fristen for å sende inn søknadsskjemaet er 15.april!
Ønsker du å gjøre en forskjell?
Ønsker du å gjøre en forskjell?
I dag står vi overfor flere store globale utfordringer. Mange ønsker å gjøre en forskjell og hjelpe til – inkludert de unge. Mange synes riktignok det er utfordrende å gjøre dette på egenhånd. Millennials som skal ut i arbeidslivet ønsker derfor at arbeidsgiver skal være involvert i samfunnsnyttige formål slik at de selv kan ta en aktiv rolle i dette arbeidet.
– Jeg kan godt skjønne at unge i dag ønsker en jobb med mening. Å kunne se seg tilbake etter et langt arbeidsliv og ha bevis på at man har bidratt til å gjøre en forskjell er vel noe mange har som mål, sier Cecilie Nilsen.
Antall dyrepleiere øker
Digitaliseringen har inntatt samfunnet for fullt og det har allerede satt spor. Deloittes årlig undersøkelse, Millennial Survey 2017, viser at millennials ikke ser på automatiseringen og digitaliseringen som en trussel. De anerkjenner i stedet fordelene når det gjelder produktivitet og økonomisk vekst.
På fem år har 136.000 jobber forsvunnet fra tradisjonelle yrker, og blitt erstattet av roboter og digitale løsninger. Mange nye yrker og jobber er blitt skapt som følge av disse endringene. Du tror kanskje at dette kun er yrker innenfor programmering og IT? Da kan det komme som en overraskelse at jobber som dyrepleier og veterinær har økt med henholdsvis 49% og 16%. I følge rapporten, «Norway’s New Jobs in the Wake of the Digital Revolution» skrevet av Stefan Fölster, vil disse tallene fortsette å øke de neste årene. Det synes Cecilie Nilsen er positivt.
– Jeg håper at Norge kan bli enda mer selvforsynt med mat enn det vi er i dag. Da vil norsk matproduksjon stå sterkt også i fremtiden, både når det gjelder matproduksjon på land og i vann. Disse yrkene vil da være stabile, trygge og framtidsrettede. At yrker som dyrepleier og veterinær øker i antall overrasker meg forøvrig ikke. Bønder er avhengige av dyktige veterinærer med kompetanse, så det er godt å høre at dette er populært blant unge, sier bonden.
Landbruk er viktig for fremtiden
Selv om mange jobber forsvinner – og skapes – er det flere av de tradisjonelle yrkene som vil være viktige i fremtiden. Det er et stort behov for flere innenfor landbruk, og her er det mange varierte jobber å velge mellom.
– Det finnes så mange muligheter innen landbruk og matproduksjon. Både som direkte matprodusent, innen tilleggsnæringer, men også i alle næringer og tjenester som landbruket har ringvirkninger i. Et yrke innen landbruk kan by på en ekte og ærlig arbeidshverdag i samspill med natur og dyr. Og mat må man ha til alle tider, forteller Cecilie Nilsen.
For matproduksjonen i Norge skal øke på norske ressurser. I dag produserer vi under halvparten av maten vi spiser, samtidig som folketallet øker. Landbruket her til lands skal altså skaffe mer mat til nordmenn, og dette vil gjøre at selvforsyningsgraden stiger. I en verden som er i endring er det viktig at vi klarer å produsere mer mat selv.
Norsk matproduksjon og landbruk er stadig i utvikling. Det har aldri vært mer innovativ og spennende teknologi som brukes av nytenkende bønder som ønsker å løse vår tids største utfordringer. En mer meningsfylt jobb enn matproduksjon og landbruk skal du derfor lete lenger etter!
Maskiner og teknologi – grønne utdanninger
Maskiner og teknologi – grønne utdanninger
Les mer her om andre grønne utdanninger.
Dagens og fremtidens landbruk hadde slitt uten dagens maskiner og verktøy. Derfor trengs kunnskapsrike maskinteknikere som kan skjøtte det viktige utstyret bøndene er avhengige av. Innen dette feltet er du garantert en variert utdannelse innenfor traktorlære, jordbrukssektoren, innendørs- og feltmekanisering, hydraulikk og mye mer. Du trenger mildt sagt ikke være redd for å kjede deg på en skolepult: I disse utdanningene er praktisk undervisning alfa og omega!
Etter endt utdanning har du kvalifisert deg til å jobbe innen f.eks. maskinrådgivning, salg/markedsføring, produktutvikling, redskaps- og maskinproduksjon.
Utvalgte studier
Årsstudium i landbruksteknikk – tilbys ved Høgskolen i Innlandet
Årsstudium i teknologidesign og ledelse – tilbys ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
Bachelor i allmenn maskinteknikk – tilbys ved Høgskulen på Vestlandet
Bachelor i landbruksteknikk – tilbys ved Høgskolen i Innlandet her til lands, samt ved The University of Arizona i USA
Bachelor i ingeniørfag – maskin – tilbys bl.a. ved Norges arktiske universitet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Agder og Høgskolen i Oslo og Akershus)
Bachelor i marinteknisk drift – tilbys ved Høgskolen i Sørøst-Norge
Master i teknologi (siv.ing.) – maskin, prosess- og produktutvikling – tilbys ved Norges bio- og miljøvitenskapelige universitet
Master of Agricultural Sciences – krever en hvilken som helst bachelorgrad og tilbys ved The University of Melbourne i Australia
Planter – grønne utdanninger
Planter – grønne utdanninger
Les mer her om andre grønne utdanninger.
Vi er prisgitt planter, enten de har fungert som mat og drikke til oss og dyra våre, eller som medisin. Klimaendringer og hvordan vi utnytter jorda har innvirkning på plantenes vekst og utvikling. Studerer du plantevitenskap vil du opparbeide kunnskap om matproduksjon, helsefremmende matplanter, vekstprosesser, produksjonsmetoder og dyrkingssystemer, bærekraft og klimaendringer.
Ifølge NMBUs hjemmesider kan en plantevitenskapsutdanning føre deg til spennende bedrifter som Bama, Mattilsynet, Norconsult, Statens vegvesen, Norad og mange flere.
Utvalgte studier
Årsstudium i biologi – tilbys ved Universitetet i Agder
Årsstudium i økologisk landbruk –tilbys ved Høgskolen i Innlandet
Bachelor i plantevitenskap – tilbys ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Bachelor i biologi – tilbys blant annet ved ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Agder, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Universitetet i Bergen, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Nord universitet
Master i biologi – krever en bachelorgrad i biologi eller tilsvarende med minst C i snitt, og tilbys blant annet ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Master i biologi og akvakultur – krever en bachelorgradi biologi eller tilsvarende med minst C i snitt, og tilbys ved Nord universitet
Master i plantevitenskap – krever en bachelorgrad i plantevitenskap, biologi, bioteknologi eller tilsvarende, minst C i snitt, og tilbys ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Sivilagronom i plantevitenskap – femårig utdanningsløp som tilbys ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet